για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Δάση 
Θέμα Ασφαλτοστρώνουν το δρόμο Μενδενίτσα-Ελευθεροχώρι!! 
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 11/3/2006 8:25:50 PM 
Κείμενο
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ ΟΡΟΥΣ
Για την προστασία του περιβάλλοντος
Και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Καλλιδρόμου
Αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική
Λαγκαδά 1
35100 ΛΑΜΙΑ
ΠΡΟΣ: - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

α) Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωροταξίας
Μάρκου Μπότσαρη 3
35100 ΛΑΜΙΑ

β) Δ/νση Αυτ/σης & Αποκ/σης
Τμήμα Τ.Υ.Δ.Κ.
Κύπρου 38
35100 ΛΑΜΙΑ

γ) Δ/νση Δημοσίου Έργων
Κύπρου 87
35100 ΛΑΜΙΑ

Δασαρχείο Λαμίας
1ο χλμ Λαμίας – Αθηνών
35100 ΛΑΜΙΑ
Τηλ.: 22310-22319


Λαμία, 27 Οκτωβρίου 2006

ΘΕΜΑ: Δρόμος στο Όρος Καλλίδρομο

Αξιότιμες Κυρίες, Κύριοι

Σε πρόσφατη επίσκεψη σε οικισμούς του Όρους Καλλίδρομου, μέλη της εταιρείας μας πληροφορήθηκαν, από συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής, ότι «προγραμματίζεται η βελτίωση και ασφαλτόστρωση της δασικής οδού Μενδενίτσας – Ελευθεροχωρίου».

Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε όπως μας ενημερώσετε σχετικά με το ανωτέρω θέμα. Σε περίπτωση κατά την οποία πράγματι προγραμματίζεται το έργο αυτό, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα εξής:

1. Τα πλήρη και αναλυτικά χαρακτηριστικά του έργου
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης του έργου.
3. Ποιες διοικητικές πράξεις (άδειες κ.λ.π) έχουν τυχόν εκδοθεί, χορηγώντας μας πλήρη αντίγραφά τους

Τα ανωτέρω ζητούμε επικαλούμενοι τις εξής διατάξεις:

1. Του άρθρου 5 ν.2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» Φ.Ε.Κ. Α’ 45), και
2. Της κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης –Οικονομίας και Οικονομικών –Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων – Δικαιοσύνης υπ’ αριθμ. Η.Π. 11764/653 «Πρόσβαση του κοινού στις δημόσιες αρχές για παροχή πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2003/4/ΕΚ “για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και για την κατάργηση της οδηγίας 90/313/ ΕΟΚ” του Συμβουλίου. Αντικατάσταση της υπ’ αριθμ. 77921/1440/1995 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 795)» (ΦΕΚ Β’ 327/17.03.2006

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποτελούμε νομικό πρόσωπο (αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική, αναγνωρισμένη από το Πρωτοδικείο Λαμίας) με καταστατικούς σκοπούς αφορώντες, μεταξύ άλλων, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή του Όρους Καλλίδρομου.

Την απάντησή σας και όλα τα αιτούμενα στοιχεία παρακαλούμε να αποστείλετε, εντός της τασσόμενης από το νόμο προθεσμίας, στη διεύθυνσή μας: Λαγκαδά 1, 35100 ΛΑΜΙΑ.

Με τιμή


Πάνος Σκουρολιάκος
Ηθοποιός – Σκηνοθέτης

Γεώργιος Ι. Πολίτης
Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε.

Διαχειριστές της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας
«Οι Φίλοι του Καλλίδρομου Όρους»
 
      
Απαντήσεις
Θέμα Re: Ασφαλτοστρώνουν το δρόμο Μενδενίτσα-Ελευθεροχώρι!! 
Συγγραφέας ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 
Ημερ. καταχώρησης 2/12/2007 6:21:08 PM 
Κείμενο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΩΝ
ΔΩΡΙΕΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Αρμοδίου 18-ΤΚ 10552
Αθήνα
Πληρ:Πιλάλης Ανδρέας
Τηλ:6938699723Κατόπιν ενημέρωσης του συλλόγου μας από φορείς και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του όρους Καλλιδρόμου, σχετικά με την ασφαλτόστρωση του δρόμου Ελευθεροχωρίου-Μενδενίτσας, συνεδρίασε το Διοικητικό συμβούλιο και αποφάσισε τα κάτωθι.
1)Αντιτίθεται στην ασφαλτόστρωση και διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου( ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζεται ως αγροτική οδός),γιατί η ζημιά που θα προκύψει στο πανέμορφο βουνό μας, θα είναι ανεπανόρθωτη.
2)Ο σύλλογος μας πιστεύει ακράδαντα ότι πίσω από το μεγαλεπήβολο σχέδιο της ασφαλτόστρωσης του συγκεκριμένου δρόμου, που θα διασχίσει το Καλλίδρομο απ’ άκρη σ’ άκρη, κρύβονται συμφέροντα κάποιων που ονειρεύονται οικόπεδα και βίλες μέσα στα έλατα.
Σημειωτέον για να γνωρίζουν όλοι ,το έργο έχει ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Γοργοποτάμου, στην κυριότητα του οποίου ανήκει το Δ.Δ Ελευθεροχωρίου, χωρίς καν να ρωτηθεί ο Δήμος Αμφίκλειας, οι κάτοικοι των Δ.Δ απ΄την πλευρά του Καλλιδρόμου και κυρίως το Δ.Δ Παλαιοχωρίου ,στο χώρο του οποίου βρίσκεται η μικρή λίμνη Νευρόπολη ή Λούτσα, αλλά και το ορειβατικό καταφύγιο.
3)Ο σύλλογος μας σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής, καθώς και με ορειβατικούς συλλόγους που αγαπούν το Καλλίδρομο, θα κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες τόσο προς τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς(Περιφέρεια, Νομαρχία, Δασαρχείο, Δήμος Αμφίκλειας κ.α),όσο και προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ώστε να ανακληθούν τα παραπάνω σχέδια.
4)Τέλος ζητάει από τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τους άλλους αρμόδιους φορείς να ληφθούν μέτρα προστασίας του Καλλιδρόμου,( που σημειωτέον έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Νatura 2000),να σταματήσουν άμεσα οι ενέργειες για ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου δρόμου, αλλά και άλλων στη συνέχεια μέσα στο βουνό και να αναπτυχθούν ήπιες δραστηριότητες αγροτοδασικές, ορειβατικές κ.λ.π, που θα σέβονται το τοπίο, τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους, όπως άλλωστε προβλέπει και το Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας.


Η πρόεδρος
Γεωργοπούλου –Νούση Λαμπρινη

Ο Γεν. Γραμματέας
Πιλάλης Ανδρέας
 
 
 
Θέμα Re: Ασφαλτοστρώνουν το δρόμο Μενδενίτσα-Ελευθεροχώρι!! 
Συγγραφέας ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ ΟΡΟΥΣ 
Ημερ. καταχώρησης 2/12/2007 6:25:35 PM 
Κείμενο ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ ΟΡΟΥΣ
Για την προστασία του περιβάλλοντος
και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Καλλίδρομου
Αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική
Λαγκαδά 1
351 00 ΛΑΜΙΑ

Λαμία, 21 Ιανουαρίου 2007

ΠΡΟΣ:
-Κο Στ. Καλογιάννη, Υφυπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
-Κο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος
-Κο Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- Κο Δ/ντή Αισθητικών Δασών, Εθνικών Δρυμών και Θήρας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Έργα ορεινής οδοποιΐας στο Καλλίδρομο -Περιοχή του Δικτύου «Natura 2000»

1. Το Όρος Καλλίδρομο βρίσκεται στην ανατολική Στερεά Ελλάδα. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Γκιόζα ή Σταυρός (1.419 μ.). Το Καλλίδρομο χαρακτηρίζεται από σημαντικά δασικά οικοσυστήματα (εκτεταμένα και ώριμα δάση κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης) με μεγά¬λης αξίας χλωρίδα και πανίδα, ορεινά λιβάδια και εποχιακές λίμνες. Εδώ συναντώνται εκτεταμένοι τόποι φυσικοί και σχεδόν αδιατάρα¬κτοι. Η συνεχιζό¬μενη επιστημονική μελέτη έχει δώσει μέχρι τώρα σημαντικά ευρήματα και εκπλήξεις: ενδημικά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, σημαντικοί βιότοποι, οικότοποι προτεραιότητας κ.λπ. Σε όλη την έκταση του βουνού εμφανίζεται πλήθος τοπίων υψηλής αισθητικής αξίας και μεγάλης ποικιλίας.

Το Όρος Καλλίδρομο έχει μέχρι σήμερα μείνει έξω από τη συνήθη «ανάπτυξη» και τα προβλήματα, που τη συνοδεύουν. Διατηρεί ακόμα διακεκριμένους τους παλαιούς οικισμούς χωρίς τη συνήθη οικιστική διάχυση και εξάπλωση. Σε ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής αναπτύσσεται αξιόλογη κτηνοτροφική και γεωργική δραστηριότητα ήπιας έντασης και σχετικά χαμηλών χημικών εισροών, σε ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο. Λόγω των θαυμάσιων τοπίων, του «φιλικού» ανάγλυφου και του εκτεταμένου δικτύου δασικών και αγροτικών χωματόδρομων και μονοπατιών, στην περιοχή αναπτύσσεται προσφάτως ένα ρεύμα ήπιου –φυσιολατρικού τουρισμού (πεζοπορία, ορειβασία, ποδήλατο βουνού).

Όλοι οι οικισμοί του Καλλίδρομου συνδέονται με ασφαλτόδρο¬μους με το εθνικό οδικό δίκτυο (παλαιά και νέα εθνική οδό Αθηνών –Λαμίας). Η επικοινωνία μεταξύ των οικισμών της βόρειας και της νότιας πλευράς του βουνού εξυπηρετείται από δύο ασφαλτοστρωμένους δρόμους και πλήθος χωματόδρομων. Συγκεκριμένα, (α) μέσω της εθνικής οδού προς ¶μφισσα συνδέεται η νέα με την παλαιά εθνική οδό από την περιοχή των Θερμοπυλών προς την περιοχή του Μπράλου (στη δυτική πλευρά του Καλλίδρομου) και (β) από την περιοχή του Αγ. Σεραφείμ μέσω Κόμνηνας και Μοδίου μέχρι την περιοχή δυτικά της Κάτω Τιθορέας (στην ανατολική πλευρά). Όσοι εργά¬ζονται στο βουνό (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκό¬μοι, υλοτόμοι) και όσοι το επι¬σκέπτονται για λόγους αναψυχής, εξυπηρετούνται από τους πολλούς υφιστάμενους χωματόδρομους.

2. Όσον αφορά στη διάγνωση της αξίας της περιοχής και στις αναγκαίες προσπάθειες για προστασία και ήπια διαχείριση του περιβάλλοντος και του τοπίου, σημειώνουμε τα εξής:

• Μέρος του Καλλίδρομου έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών «Natura 2000» με κωδικό «GR2440006 -Oros Kallidromo».
• Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμμα¬τος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που χρηματοδοτήθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., δύο εκτεταμένες περιοχές του έχουν προταθεί για να προστατευθούν ως «Τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους».
• Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Χωροταξικό Σχέδιο Περιφέρειας Στερεάς Ελλά¬δος, η περιοχή εντάχθηκε στις «Περιοχές αγροτο-δασικής δραστηριότητας… Στις περιοχές αυτές κυριαρχεί η δασική και μερικώς η γεωργική δραστηριότητα. Οι περιοχές είναι κατ' εξοχήν περιοχές φυσικού αποθέματος προς διατήρηση και προστασία.»
• Η Διοίκηση προώθησε ρυθμίσεις για τον έλεγχο των χρήσεων γης και της δόμησης στην περιοχή.

3. Πρόσφατα προωθούνται με ταχείς ρυθμούς δύο έργα ορεινής οδοποιίας, τα οποία απειλούν να διαταράξουν την ισορροπία της περιοχής και να υποβαθμίσουν τη φύση και το τοπίο του Καλλίδρομου. Πρόκειται για τα εξής:

Α) «Βελτίωση επαρχιακής οδού Μενδενίτσα –Ξυλικοί». Ήδη εκτελούνται εργασίες διαπλάτυνσης, με σκοπό την ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου χωματό¬δρομου. Ο χωματόδρομος έχει μήκος περίπου 7,5 χλμ., φθάνει μέχρι το υψόμετρο των 750 -800 μ., αρχικά εντός δάσους μεσογειακής μακίας και στη συνέχεια κεφαλλη¬νιακής ελάτης, αποτελεί δε το ανατολικό όριο της περιοχής του Δικτύου «Natura 2000». Ο χωματόδρομος αυτός είχε λογικές διαστάσεις, ήταν αρμονικά ενταγμένος στο περιβάλλον και το τοπίο της περιοχής και μέχρι σήμερα εξυπηρετούσε ικανοποιητικά τη μικρή κίνηση. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το οδόστρωμα θα έχει πλάτος έως 6,50 μ., έρεισμα έως 0,75 μ. και τριγωνική τάφρο πλάτους 1,15 μ. ¶ξια προσοχής είναι τα εξής: (α) ο δρόμος χαρακτη¬ρίσθηκε (αδικαιολόγητα) ως «επαρχιακή οδός» και με αυτό το χαρακτηρισμό προωθεί¬ται η διαπλάτυνση και στη συνέχεια ασφαλτό¬στρωσή του, (β) αποσιωπάται το γεγονός πως οι παρεμβάσεις για την κατασκευή του έργου γίνονται εντός της περιοχής του Δικτύου «Natura 2000» αφού ο δρόμος αποτελεί το ανατολικό όριο αυτής∙ αντιθέτως, στους περιβαλλοντικούς όρους του έργο σημειώνεται ανακριβώς ότι «το έργο βρίσκεται πλησίον των ορίων» της περιοχής. Το έργο έχει ενταχθεί στον άξονα 3, μέτρο 1 του Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας με κωδ. στο Ο.Π.Σ. 100184, προϋπολογισμό έργου (δημόσια δαπάνη σε ευρώ): 3.165.000,00 (!), προωθείται δε από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Φθιώτιδας.

Β) Ο δασικός δρόμος Ελευθεροχωρίου -Μενδενίτσας είναι ο κεντρικός οδικός άξονας του ορεινού όγκου. Διέρχεται από θεαματικά τοπία και περιοχές μεγάλης οικολογικής αξίας, όπου συναντώνται σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Βρίσκεται εντός (α) της περιοχής του Δικτύου «Natura 2000» διασχίζοντας οικοτόπους προτεραιότητας και (β) περιοχής, η οποία έχει προταθεί για άμεση κήρυξη ως «Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους», με κωδικό «Όρος Καλλίδρομο -ΑΤ2011000». Ο δρόμος ανέρχεται σε υψόμετρο περίπου 1.200 μ., έχει καθαρά δασικό χαρακτήρα, καθ’ όσον διασχίζει το δάσος κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης, χρησιμοποι¬είται από τους εργαζόμενους στο δάσος και τους επισκέπτες και εξυπηρετεί μέχρι τώρα ικανοποιητικά και χωρίς προβλήματα την κίνηση, που δέχεται. Το προωθούμενο τμήμα «Ελευθεροχώρι -ορεινή λίμνη Καλλιδρόμου» ανέρχεται σε υψόμετρο τουλάχιστον 1.000 μ., έχει μήκος 4.200 μ., προγραμματίζεται δε η διαπλάτυνση του οδοστρώματος κατά 1,5 μ., παρ’ ότι το υφιστάμενο πλάτος του είναι παραπάνω από ικανοποιητικό. Επισημαίνεται ότι ο δρόμος έχει χαρακτηρισθεί, καταχρηστικά, ως «αγροτική οδός», παρ’ ότι, όπως προαναφέρθηκε, έχει καθαρά δασικό χαρακτήρα, από χωρικής και λειτουργικής απόψεως.

4. Όπως δείχνει η εμπειρία από πολλές άλλες περιοχές της χώρας, λόγω της ακόμη μεγαλύτερης διευκόλυνσης της πρόσβασης στην περιοχή, με την ολοκλήρωση των δύο παραπάνω έργων θα αυξηθούν κατά πολύ οι κάθε είδους πιέσεις, όπως: θήρα - λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία, ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, δασικές πυρκαγιές, αύξηση του αριθμού των επισκεπτών εκείνων, οι οποίοι στερούνται της ιδιαίτερης ευαισθησίας για το ευπαθές φυσικό περιβάλλον και τοπίο της περιοχής, οικοπεδοποι¬ήσεις, καταπατή¬σεις και οικοδομική δραστηριότητα και εν γένει δυσμενής μετα¬βο¬λή των χρήσεων γης και δραστηριοτήτων.

Ιδιαίτερα σοβαρές αναμένεται να είναι οι παραπάνω επιπτώσεις στην περίπτωση του έργου του δρόμου «Ελευθεροχώρι –ορεινή λίμνη Καλλίδρομου». Περαιτέρω, το συγκεκριμένο έργο θα έχει ως συνέπεια αυτή η θεαματική ορεινή -δασική περιοχή να χάσει το φυσιολατρικό, πεζοπορικό και ορειβατικό ενδιαφέρον της, στερούμενη έτσι τη δυνατότητα για μία «διαφορετική» ανάπτυξη βασιζόμενη και στην προσέλκυση ενός ήπιου ρεύματος τουρισμού φύσης. Είναι κυριολεκτικά ακατανόητη η μεθόδευση, στην οποία βασίζεται η διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση ενός ουσιαστικά δασικού δρόμου μέσα σε μία ορεινή περιοχή του Δικτύου «Natura 2000» και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ο οποίος μέχρι σήμερα εξυπηρετεί ικανοποι¬ητικά τις ανάγκες των εργαζομένων και επισκεπτών της περιοχής. Πρόκειται για ένα άχρηστο έργο, το οποίο μάλιστα συνεπάγεται μεγάλη σπατάλη οικονομικών πόρων (προωθείται η ένταξη του έργου στο Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας) και αδικαιολόγητη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου.

5. Η εταιρεία μας θεωρεί ότι, αντί των προαναφερθέντων έργων, υπάρχουν μία σειρά από αναγκαίες και ιδιαίτερα χρήσιμες παρεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτη¬θούν στην περιοχή του Καλλίδρομου, όπως:

• Συντήρηση των υφιστάμενων ασφαλτόδρομων και γρήγορη αποκατάσταση των συχνών ζημιών.
• Αναδασώσεις και αποκαταστάσεις περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές (όπως η πλαγιά επάνω από την ορεινή λίμνη Καλλίδρομου).
• Βελτίωση του καθεστώτος δασοπονικής διαχείρισης.
• Δεξαμενές νερού για αντιπυρική προστασία.
• Σήμανση μονοπατιών.
• Δημιουργία θέσεων στάσης -θέας κ.α.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, παρακαλούμε όπως προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για:

1. Τη διακοπή των εργασιών του δρόμου «Ξυλικοί –Μενδενίτσα», με σκοπό τον επανέλεγχο του σχεδιασμού και την προσαρμογή των χαρακτηριστικών του δρόμου στο περιβάλλον και το τοπίο, λαμβανομένης υπόψη της θέσης του στην περιο¬χή του Δικτύου «Natura 2000» και του ελάχιστου κυκλοφοριακού φόρ¬του.
2. Την οριστική ακύρωση του έργου διαπλάτυν¬σης και ασφαλτόστρωσης του δρόμου «Ελευθεροχώρι –ορεινή λίμνη Καλλί¬δρομου» (πρώτου προωθούμενου τμήματος του έργου «Βελτίωση κατά τμήματα δρόμου Ελευθεροχωρίου –Μενδενί¬τσας».

Με τιμή


Πάνος Σκουρολιάκος
Ηθοποιός -Σκηνοθέτης

Γεώργιος Ι. Πολίτης
Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε.

Διαχειριστές της εταιρείας «Οι Φίλοι του Καλλίδρομου Όρους»

 
 
 
Θέμα Re: Ασφαλτοστρώνουν το δρόμο Μενδενίτσα-Ελευθεροχώρι!! 
Συγγραφέας WWF ΕΛΛΑΣ 
Ημερ. καταχώρησης 2/12/2007 6:26:38 PM 
Κείμενο WWF ΕΛΛΑΣ

Προς:
κ. Στ. Καλογιάννη, Υφυπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
κ. Αθανάσιο Σκορδά, Γ.Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
κ. Γιάννη Βουρνά, Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.,
κ. Γιώργο Ντούρο, Δ/ντή Αισθητικών Δασών, Εθνικών Δρυμών & Θήρας, Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2007
Αρ. πρωτ. 16/2007

Θέμα: Παράνομες δραστηριότητες στο όρος Καλλίδρομο, Ν. Φθιώτιδας

Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη έργων που επιφυ-λάσσουν αρνητικές επιπτώσεις στα σημαντικά οικοσυστήματα του Καλλιδρόμου.
Όπως καταγγέλθηκε στο WWF Ελλάς, πρόσφατα ξεκίνησε με ταχείς ρυθμούς η προώθηση δύο έργων ορεινής οδοποιίας, τα οποία απειλούν να διαταράξουν την ισορροπία της περιοχής και να υποβαθμίσουν τη φύση και το τοπίο του Καλλιδρόμου. Ήδη εκτελούνται εργασίες διαπλάτυνσης, με σκοπό την ασφαλτόστρωση του χωματό¬δρομου «Ξυλικοί –Μενδενίτσα». Ο χωματόδρομος έχει μήκος περίπου 7,5 χλμ., φθάνει μέχρι το υψόμετρο των 750 -800 μ., αρχικά εντός δάσους μεσο-γειακής μακίας και στη συνέχεια κεφαλλη¬νιακής ελάτης, αποτελεί δε το ανατολικό όριο της περιο-χής που τελεί υπό το προστατευτικό καθεστώς της Κοινοτικής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς έχει ε-νταχθεί στον εθνικό κατάλογο του δικτύου «Natura». Ο χωματόδρομος αυτός είχε λογικές διαστά¬σεις, ήταν αρμονικά ενταγμένος στο περιβάλλον και το τοπίο της περιοχής και μέχρι σήμερα εξυ-πηρετούσε ικανοποιητικά τη μικρή κίνηση. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το οδόστρωμα θα έχει πλάτος έως 6,50 μ., έρεισμα έως 0,75 μ. και τριγωνική τάφρο πλάτους 1,15 μ. (!) ¶ξια προσοχής είναι τα εξής: (α) ο δρόμος χαρακτη¬ρίσθηκε (καταχρηστικά) ως «επαρχιακή οδός» και με αυτό το χαρακτηρισμό προωθεί¬ται η διαπλάτυνση και στη συνέχεια ασφαλτό¬στρωσή του, (β) αποσιωπάται το γεγονός πως οι παρεμβάσεις για την κατασκευή του έργου γίνονται εντός της πε-ριοχής του Δικτύου «Natura 2000» αφού ο δρόμος αποτελεί το ανατολικό όριο αυτής∙ αντιθέτως, στους περιβαλλοντικούς όρους του έργο σημειώνεται ανακριβώς ότι «το έργο βρίσκεται πλησίον των ορίων» της περιοχής. Το έργο έχει ενταχθεί στον άξονα 3, μέτρο 1 του Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλά-δας με κωδ. στο Ο.Π.Σ. 100184, προϋπολογισμό έργου (δημόσια δαπάνη σε €): 3.165.000,00 (!) και προωθείται από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Φθιώτιδας.

H ίδια υπηρεσία προγραμματίζει το έργο «Βελτίωση κατά τμήματα δρόμου Ελευθεροχωρίου -Μενδενίτσας». Ο δασικός δρόμος Ελευθεροχωρίου -Μενδενίτσας είναι ο κεντρικός οδικός άξονας του ορεινού όγκου. Διέρχεται από θεαματικά τοπία και περιοχές μεγάλης οικολογικής αξίας. Βρί-σκεται εντός (α) της περιοχής του Δικτύου «Natura 2000» διασχίζοντας οικοτόπους προτεραιότη-τας και (β) περιοχής, η οποία έχει προταθεί για άμεση κήρυξη ως «Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλ-λους», με κωδικό «Όρος Καλλίδρομο -ΑΤ2011000». Ο δρόμος ανέρχεται σε υψόμετρο περίπου 1.200 μ., έχει καθαρά δασικό χαρακτήρα, καθ’ όσον διασχίζει το δάσος κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης, χρησιμοποι¬είται από τους εργαζόμενους στο δάσος και τους επισκέπτες και εξυ-πηρετεί μέχρι τώρα ικανοποιητικά και χωρίς προβλήματα την κίνηση που δέχεται. Το προωθούμε-νο τμήμα «Ελευθεροχώρι -ορεινή λίμνη Καλλιδρόμου» ανέρχεται σε υψόμετρο τουλάχιστον 1.000 μ., έχει μήκος 4.200 μ., προγραμματίζεται δε η διαπλάτυνση του οδοστρώματος κατά 1,5 μ., παρ’ ότι το υφιστάμενο πλάτος του είναι παραπάνω από ικανοποιητικό. Επισημαίνεται ότι ο δρόμος έχει χαρακτηρισθεί, καταχρηστικά, ως «αγροτική οδός», παρ’ ότι, όπως προαναφέρθηκε, έχει καθαρά δασικό χαρακτήρα, από χωρικής και λειτουργικής απόψεως.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι οικισμοί του Καλλιδρόμου συνδέονται με ασφαλτόδρο¬μους με το εθνικό οδικό δίκτυο (παλαιά και νέα εθνική οδό Αθηνών –Λαμίας). Η επικοινωνία μεταξύ των οικισμών της βόρειας και της νότιας πλευράς του βουνού εξυπηρετείται από δύο ασφαλτοστρωμένους δρόμους και πλήθος χωματόδρομων. Συγκεκριμένα, ο ένας ασφαλτόδρομος (μεγάλου πλάτους) συνδέει τη νέα με την παλαιά εθνική οδό από την περιοχή των Θερμοπυλών προς την περιοχή του Μπράλου (στη δυτική πλευρά του Καλλιδρόμου) και ο άλλος από την περιοχή Αγ. Σεραφείμ μέσω Κόμνηνας και Μοδίου μέχρι την περιοχή δυτικά της Κάτω Τιθορέας (στην ανατολική πλευρά). Οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες στην περιοχή εξυπηρετούνται από τους πολλούς υφιστάμενους χωματόδρομους. Επομένως, δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση χωματόδρομων και μάλιστα εντός της προστατευόμενης περιοχής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης επιστημονικής έρευνας που διεξάγει στην περιο-χή η δραστήρια τοπική περιβαλλοντική οργάνωση «Οι Φίλοι του Καλλιδρόμου Όρους», η περιοχή χρήζει άμεσης προστασίας καθώς φιλοξενεί σημαντικούς δασικούς βιοτόπους, πολλά σπάνια και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας και εξαιρετικής ομορφιάς τοπία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, σας παρακαλούμε θερμά όπως μας ενημερώσετε για τις θέσεις σας σχετικά με τις καταγγελόμενες αρνητικές εξελίξεις. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποια-δήποτε συνεργασία και διευκρίνηση.

Με εκτίμηση,


Θεοδότα Νάντσου
Υπεύθυνη πολιτικής
 
 
 
Θέμα Re: Ασφαλτοστρώνουν το δρόμο Μενδενίτσα-Ελευθεροχώρι!! 
Συγγραφέας Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης 
Ημερ. καταχώρησης 2/12/2007 6:27:16 PM 
Κείμενο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ


Προς τον
Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ
κ. Σ. Καλογιάννη
Αμαλιάδος 17
Αθήνα

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2007

Θέμα: Προβλήματα στην Προστατευόμενη Περιοχή του Καλλίδρομου (νομός Φθιώτιδος).

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης έχει ασχοληθεί από παλιά με τα ζητήματα που άπτονται της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του Καλλίδρομου. Έχουμε διαπιστώσει κατ' επανάληψη ότι πρόκειται για μία περιοχή που διαθέτει ιδιαίτερα σημαντικό φυσικό περιβάλλον. Σημαντική είναι και η αισθητική αξία που παρουσιάζουν τα τοπία του Καλλίδρομου (ορεινά, δασικά, ημιορεινά, αγροτικά, χαράδρες κ.λ.π.), γι' αυτό και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους.

Το μεγαλύτερο μέρος του βουνού αυτού, έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο των περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43, με τον κωδικό GR 2440006. Στο βουνό αυτό απαντώνται πολλά σπάνια και ενδημικά είδη φυτών, ενώ σημαντική είναι και η πανίδα του, καθώς περιλαμβάνει αρκετά απειλούμενα και προστατευόμενα είδη.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της διαπλάτυνσης και ασφαλτόστρωσης του δασικού δρόμου που οδηγεί από το Ελευθεροχώρι προς τις ορεινές λίμνες του Καλλίδρομου.

Το έργο αυτό, με τις εκσκαφές και την κοπή των δέντρων, θα τραυματίσει και θα αλλοιώσει την εικόνα του ευαίσθητο τοπίου του βουνού αυτού. Η δημιουργία ενός τέτοιου μεγάλου και ασφαλτοστρωμένου δρόμου θα έχει ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής. Επίσης θα προκαλέσει σοβαρές άμεσες και έμμεσες βλάβες σε σημαντικό αριθμό οικοτόπων, καθώς και στους πληθυσμούς ειδών που προστατεύονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε κάθε λόγο να συστρατευτούμε με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς οι οποίοι αντιτίθενται σε κάθε καταστροφική ενέργεια όπως αυτή που επαπειλείται στον υπόψη χώρο.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε να αποτρέψετε την καταστροφή αυτή και να υποστηρίξετε ενεργά τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος του Καλλίδρομου.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας, για κάθε σχετική πληροφορία ή διευκρίνιση, επιθυμώντας να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης,


Μάκης Απέργης
Γενικός Γραμματέας

Μαρτίνος Γκαίτλιχ
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων 
 
 
Θέμα Re: Ασφαλτοστρώνουν το δρόμο Μενδενίτσα-Ελευθεροχώρι!! 
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 5/31/2007 11:25:47 PM 
Κείμενο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 06 Φεβρουαρίου 2007
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Π. 125779
Ε.Υ.ΠΕ. (σχετ. 125917 & 125995)
(ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)
ΤΜΗΜΑ Α΄
Ταχ. Δ/νση : Λ. Αλεξάνδρας 11 ΠΡΟΣ : Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος
Ταχ. Κώδικας : 11473 Δ/νση ΠΕ.ΧΩ.
Πληροφορίες : Π. Γκλάβας Λαμία
Τηλέφωνο : 2106412934
FAX : 2106430637


Θέμα : «Βελτίωση επαρχιακής οδού Μενδενίτσα – Ξυλικοί και δασικός δρόμος
Ελευθεροχωρίου – Μενδενίτσας» στο όρος Καλλίδρομο Ν.Φθιώτιδας

Σχετ.: α) Το από 21-1-2007 έγγραφο των «ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ ΟΡΟΥΣ»
(α.π. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/125779/29.1.07)
β) Η από 1.2.2007 αναφορά του κ. Π.Χατζηπετρή προς την Εισαγγελία
Πρωτοδικών Λαμίας (α.π. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/125917/1.2.07)
γ) Το με α.π. 16/2007/2.2.2007 έγγραφο της WWF Ελλάς (α.π. ΥΠΕΧΩΔΕ/
ΕΥΠΕ/125995/6.2.07)


Σας διαβιβάζουμε τις καταγγελίες και αναφορές πολιτών και φορέων που κοινοποιήθηκαν στην Υπηρεσία μας σχετικά με τα έργα του θέματος και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, ενημερώνοντας την Υπηρεσία μας και τους ενδιαφερόμενους φορείς, σχετικά.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΥΠΕ
Ε.ΤΟΛΕΡΗΣ
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ
Φωτ/φα των α), β) και γ) σχετικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ ΟΡΟΥΣ
Λαγκαδά 1, 35100 Λαμία

2. κ. Πέτρο Χατζηπετρή
Θερμοπυλών 10 – Λαμία

3. WWF Ελλάς
Φιλελλήνων 28, 10558 Αθήνα

4. ΥΠΕΧΩΔΕ
κ. Υφυπουργό Στ.Καλογιάννη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λαμία 20 Φεβρουαρίου 2007
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Αρ.Πρωτ. 721
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒ. και ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Ταχ. Δ/νση : Μ. Μπότσαρη 3 ΠΡΟΣ : Νομάρχη Φθιώτιδας
Ταχ. Κώδικας : 35100 35100 Λαμία
Πληροφορίες : Ε. Μπουρλής
Τηλέφωνο : 2231037963
FAX : 2231042502 ΚΟΙΝ.:1.ΥΠΕΧΩΔΕ
α. Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών
Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ)
Κηφισίας 1-3 Αθήνα
β. Δ/νση Περιβ/κού Σχεδιασμού
Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού
Περιβάλλοντος
Τρικάλων 36 11526 Αθήνα
2. Νομ/κή Αυτ/ση φθιώτιδας
α. Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
β. Δ/νση ΧΩ.ΠΕ
35100 Λαμία
3. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Δασαρχείο Λαμίας
35100 Λαμία
4. WWF Ελλάς
Φιλελλήνων 26
105 58 Αθήνα
5. Χατζηπετρή Πέτρο
Θερμοπυλών 10 Λαμία

ΘΕΜΑ : Τήρηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Βελτίωση επαρχιακής οδού Ξυλικών – Μενδενίτσας» στο Ν. Φθιώτιδας

ΣΧΕΤ: (α). Η αρ. 3773/19-7-2005 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών της υπηρεσίας μας
(β). Το αρ. 16/2007/2-2-2007 έγγραφο της WWF Ελλάς
(γ). Η από 1-2-2007 αίτηση του Πέτρου Χατζηπετρή

Ύστερα από τα πιο πάνω (β) και (γ) σχετικά και μετά από αυτοψία μηχανικού της υπηρεσίας μας στο βελτιούμενο τμήμα του επαρχιακού δρόμου Ξυλικοί – Μενδενίτσας (ΒΔ της 6-2-56 ΦΕΚ47Α), διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται οι όροι 6, 18, 19 και 23 της παρ. δ της (α) σχετικής απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, που επιβάλουν :
- Την έγκριση της υπηρεσίας μας για τις θέσεις προσωρινής ή μόνιμης απόθεσης των πλεοναζόντων προϊόντων εκσκαφής, καθώς και τον τρόπο διαμόρφωσης των χώρων αυτών,
- την διαμόρφωση των πρανών υψηλών ορυγμάτων (μεγαλυτέρων των 6 μ.) σε βαθμίδες,
- την κατασκευή τεχνικών έργων αντιστήριξης όσων επιχωμάτων υπερβαίνουν τα 6 μ. στο πρανές,
- την υποβολή μέχρι 31 Ιανουαρίου κάθε χρόνου στην υπηρεσία μας δελτίου – έκθεσης προόδου του έργου.
Αποτέλεσμα της μη τήρησης των όρων αυτών είναι η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, γεγονός το οποίο συνεπάγεται πέραν των κυρώσεων από άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, την επιβολή στους υπευθύνους των προβλεπομένων στις διατάξεις των άρθρων 28, 29 και 30 του Ν.1650/86, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3010/86. Σημειωτέον ότι τμήμα του προς βελτίωση δρόμου βρίσκεται πλησίον της περιοχής NATURA 2000 με κωδικό GR2440006 «ΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ» και τμήμα του εκτιμάται (με γραφική μέτρηση στο χάρτη κλ. 1 : 100000) ότι αποτελεί το ανατολικό όριο της περιοχής αυτής. Το γεγονός αυτό επιβάλλει άμεσα την λήψη επανορθωτικών μέτρων για αποκατάσταση του περιβάλλοντος με υποβολή σχετικής μελέτης και έγκριση της υπηρεσίας μας.
Κατόπιν αυτού σας στέλνουμε φωτοαντίγραφα των πιο πάνω (α), (β) και (γ) σχετικών και παρακαλούμε να μεριμνήσετε για περαιτέρω έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών του έργου από το ΚΕΠΠΕ Ν.Φθιώτιδας, την επιβολή των προβλεπόμενων από τις διατάξεις του Ν.1650/86 κυρώσεων, την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και την υποβολή άμεσα μελέτης επανορθωτικών μέτρων για αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής.

Συνημμένα:
Φωτ/φα (α), (β), (γ) σχετικών

ΕΔ.
1. Χρον.Αρχείο Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
2. Φ.Π 19.1 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
3. Μπουρλής
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λαμία 23 Φεβρουαρίου 2007 2007
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Αρ.Πρωτ. 719
ΓΕΝΙΚΗ ΔIΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒ. Και ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Μ.Μπότσαρη 3
Ταχ. Κώδικας : 35100 ΠΡΟΣ : Νομάρχη Φθιώτιδας
Πληροφορίες : Ε.Μπουρλής 35100 Λαμία
Τηλέφωνο : 2231037963
FAX : 2231042502 ΚΟΙΝ.: 1. ΥΠΕΧΩΔΕ
Δ/νση Περιβ/κού Σχεδιασμού
Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού
Περιβάλλοντος
Τρικάλων 36 11526 Αθήνα
2. Νομ/κή Αυτοδιοίκηση φθιώτιδας
α. Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών
β. Δνση ΧΩ.ΠΕ
35100 Λαμία
3. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Δασαρχείο Λαμίας
35100 Λαμία
4. WWF Ελλάς
Φιλελλήνων 26
105 58 Αθήνα

ΘΕΜΑ : Περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Βελτίωση κατά τμήματα δρόμου Ελευθεροχωρίου – Μενδενίτσας» στο Ν. Φθιώτιδας

ΣΧΕΤ. (α) Το αρ. 117004/5510/17-12-2004 έγγραφο του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
(β) Το αρ. 96096/2213/8-8-2006 έγγραφο του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
(γ) Το αρ. 7407/17-8-2006 έγγραφο του Δασαρχείου Λαμίας
(δ) Η αρ. 5639/25-9-2006 απόφασή μας
(ε) Το αρ. 16/2007/2-2-2007 έγγραφο της WWF Ελλάς


Σε συνέχεια της (δ) σχετικής απόφασής μας, με την οποία έγινε υπαγωγή του έργου του θέματος στη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της υποκατηγορίας 4 της Β΄ Κατηγορίας της ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β), σας στέλνουμε φωτοαντίγραφο του πιο πάνω (ε) σχετικού εγγράφου της WWF Ελλάς, με το οποίο διατυπώνονται αντιρρήσεις για τη βελτίωση του υφιστάμενου χωματόδρομου Ελευθεροχωρίου – Μενδενίτσας σε μήκος 4200 μ. ο οποίος, βάσει του (γ) σχετικού εγγράφου του Δασαρχείου Λαμίας, διέρχεται μέσα από το Κοινοτικό δάσος Ελευθεροχωρίου, το Συνδιακατεχόμενο δάσος «Νευρόπολις» Μπράλου και το Διακατεχόμενο δάσος «Νευρόπολις» Παλαιοχωρίου.
Δεδομένου ότι πρέπει να αιτιολογείται η σκοπιμότητα και η αναγκαιότητα της επέμβασης μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις για τη διάνοιξη – βελτίωση και την ασφαλτόστρωση υφισταμένων οδών σύμφωνα με το (β) σχετικό του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ σε κάθε περίπτωση οι όροι και προϋποθέσεις που τίθενται από τις Δασικές Υπηρεσίες στο στάδιο έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων πρέπει να τίθενται στις σχετικές Α.Ε.Π.Ο. [(α) σχετικό], παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την επανεξέταση από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της προτεινόμενης βελτίωσης και των περιβαλλοντικών όρων του υπόψη έργου σε συνεργασία και με το Δασαρχείο Λαμίας, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δημοσιευμένο στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Μεσογειακό Κατάλογο των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου NATURA 2000 με κωδικό ΤΚΣ GR2440006 «ΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ»

Συνημμένα:
Φωτ/φα (α), (β), (γ), (δ)
και (ε) σχετικών

Ε.Δ.
1. Χρον.Αρχείο Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
2. Φ.ΧΕΥ -1 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
3. Ε.Μπουρλής
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λαμία 28/02/2007
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΕΛΛΑΔΑΣ Αρ.Πρωτ. 2051
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ταχ. Δ/νση : Υψηλάντη 12
Ταχ. Κώδικας : 35100 - Λαμία ΠΡΟΣ : 1) ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. Περιφ.Στερεάς Ελλάδας
Πληροφορίες : Α. Παναγιώτου Μάρκου Μπότσαρη 3 – 35100 Λαμία
Τηλέφωνο : 2231067075 2) Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας
FAX : 2231052864 Υψηλάντη 1 – 35100 Λαμία
3) Δ.Τ.Υ. Ν.Α. Φθιώτιδας
Υψηλάντη 4 – 35100 Ενταύθα
ΚΟΙΝ.: 1) WWF Ελλάς – Παγκόσμιο Ταμείο για
τη Φύση
Φιλελλήνων 26 – 105 58 Αθήνα
2) Οι Φίλοι του Καλλιδρόμου Όρους
Λαγκαδά 1 – 35100 ΛΑΜΙΑ

ΘΕΜΑ : Παράνομες δραστηριότητες στο όρος Καλλίδρομο Ν. Φθιώτιδας στα πλαίσια
κατασκευής του έργου «Βελτίωση επαρχιακής οδού Ξυλικών – Μενδενίτσας»
με κωδικό ΟΠΣ 100184

ΣΧΕΤ. α) Το αρ. 16/2007/2-2-2007 έγγραφο της WWF Ελλάς
β) Το από 21/01/2007 έγγραφο της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Οι Φίλοι
του Καλλιδρόμου Όρους»
γ) Η με αρ. πρωτ. 11727/09-11-2005 Απόφαση Ένταξης της πράξης στο Μέτρο 3.1
Ενίσχυση Μεταφορών» του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000-2006


Σε συνέχεια των ανωτέρω 9α) και (β) σχετικών, τα οποία και σας αποστέλλουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τα αναγραφόμενα στο (γ) σχετικό, σας γνωρίζουμε ότι :
1. Το έργο του θέματος είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και χρηματοδοτείται σύμφωνα με την αριθ. Πρωτ. 11727/09-11-2005 Απόφαση Ένταξης του Γ.Γ.Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με Προϋπολογισμό ένταξης 3.165.000,00 € και με Τελικό Δικαιούχο και Φορέα Υλοποίησης την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας που έχει και την ευθύνη παραγωγής του έργου. Το έργο έχει συμβασιοποιηθεί και εκτελείται με ανάδοχο την εταιρεία «ΤΡΙΕΔΡΟΝ Α.Τ.Ε»
2. Με το ΒΔ/06-02-1956 (ΦΕΚ 47 Α΄/08-02-1956) η οδός Αμφίκλεια – Ξυλικοί – Μενδενίτσα χαρακτηρίστηκε ως Επαρχιακή Οδός. Με την απόφαση ΔΜΕΟ/ε/Ο/266/95) του ΥΠΕΧΩΔΕ το τμήμα Αμφίκλεια – Ξυλικοί της ανωτέρω επαρχιακής οδού χαρακτηρίστηκε Πρωτεύον Επαρχιακό Δίκτυο και το τμήμα Ξυλικοί – Μενδενίτσα κατατάχθηκε στο Δευτερεύον Επαρχιακό Δίκτυο.
3. Για το έργο του θέματος υπάρχουν εγκεκριμένοι Περιβαλλοντικοί Όροι με την με αριθμ. 3773/19-07-2005 Απόφαση της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τους εγκεκριμένους Π.Ο. το έργο βρίσκεται πλησίον των ορίων του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000» του Εθνικού Καταλόγου με τον κωδικό GR2440006 «ΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ» και όχι εντός της περιοχής του Δικτύου «Νatura 2000».

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε την ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, να μας γνωρίσει εάν οι παρεμβάσεις για την κατασκευή του έργου γίνονται εντός της περιοχής του Δικτύου «Natura 2000», σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην επιστολή της WWF Ελλάς (α΄ σχετικό) και τον Φορέα Υλοποίησης του έργου και Τελικό Δικαιούχο (Ν.Α. Φθιώτιδας), για την πιστή τήρηση της εγκεκριμένης μελέτης και των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες

Ο Γενικός Γραμματέας
Περιφ. Στερεάς Ελλάδας


Αθανάσιος ΣκορδάςΕ.Δ.
* Μονάδες Α,Γ,Δ ΕΥΔΕΠ
* Φ.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λ α μ ί α 1 - 3 - 2007
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Αριθ. Πρωτ.: 1535
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΦΘ/ΔΑΣ
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση : 1ο χλμ. Ν.Ε.Ο. Λαμίας-Αθηνών ΠΡΟΣ :Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ
Ταχ. Κώδικας : 35100 Ειδική Υπηρεσία
Πληροφορίες : Γ.Βαζούρας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Τηλέφωνο : 2231022319 Τομέας Νοτίου Ελλάδας
FAX : 2231026306 Τμήμα Α΄
Λ. Κηφισίας 1-3
Τ.Κ. 11523 ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ : «Καταγγελία για το έργο βελτίωσης της επαρχιακής οδού Ξυλικών – Μενδενίτσας στο Ν. Φθ/δας»

Σχετ.: Το αρ. πρωτ. 6907/15-2-07 έγγραφό σας

Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό έγγραφό σας, που αφορά την καταγγελία για παραβάσεις των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων (Π.Ο.) και των όρων της Έγκρισης Επέμβασης επί δημοσίας εκτάσεως δασικού χαρακτήρα, στο υπό κατασκευή έργο Βελτίωσης της επαρχιακής οδού Ξυλικών – Μενδενίτσας, σας γνωρίζουμε ότι, από την υπηρεσία μας έχει υποβληθεί :
1) Η αριθμ. 11292/23-11-06 Μηνυτήριος αναφορά προς την Εισαγγελία Πρωτοδισκών Λαμίας για ρήψη προϊόντων εκσκαφής κατάντη της οδού και έξω από το εύρος κατάληψης.
2) Έχουν ζητηθεί με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1246/16-02-07 έγγραφό μας (φωτοαντίγραφο του οποίου επισυνάπτουμε), από τον φορέα κατασκευής του έργου (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α.Φθ/δας) διευκρινήσεις όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπό κατασκευή έργου, προκειμένου να εξετάσουμε τυχόν παράνομες εκσκαφές επί εκτάσεων δασικού χαρακτήρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ α.α.

1) Περιφέρεια Στ.Ελλάδας
Δ/νση ΠΕ.ΧΩ.
Μάρκου Μπότσαρη 3 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΕΝΑΝΙΔΗΣ
Τ.Κ. 35100 ΛΑΜΙΑ

2) Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθ/δας
α) Δ/νση Χωροταξίας και Περιβάλλοντος
Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος
Παπαποστόλου 61
Τ.Κ. 35100 ΛΑΜΙΑ


β) Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
Υψηλάντη 2-4
Τ.Κ. 35100 ΛΑΜΙΑ

3) Γρ.Γεν.Δ/ντή Περιβ/ντος Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Αμαλιάδας 15
Τ.Κ. 11523 ΑΘΗΝΑ

4) Δ/νση Δασών Περιφέρρειας Στ.Ελλάδας
Πατρόκλου 25
Τ.Κ. 11523 ΑΘΗΝΑ

5) Δ/νση Δασών Ν.Φθ/δας
1ο χλμ. Ν.Ε.Ο. Λαμίας – Αθηνών
Τ.Κ. 35100 ΛΑΜΙΑ

6. Κο Κων/νου Παπαθανασίου
Ναυπλίου 11
Τ.Κ. 10444 ΑΘΗΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λαμία 1 Μαρτίου 2007
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Αρ.Πρωτ. 1007
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒ. Και ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Μ.Μπότσαρη 3
Ταχ. Κώδικας : 35100 ΠΡΟΣ : ΥΠΕΧΩΔΕ
Πληροφορίες : Ε.Μπουρλής α. Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών
Τηλέφωνο : 2231037963 Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ)
FAX : 2231042502 Κηφισίας 1-3 Αθήνα
β. ΕΥΠΕ
Λ. Αλεξάνδρας 11 11473 Αθήνα
Περιβάλλοντος
γ. Δ/νση Περιβ/κού Σχεδιασμού
Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού
Περιβάλλοντος
Τρικάλων 36 11526 Αθήνα

ΚΟΙΝ.: 1. Νομ/κή Αυτ/ση φθιώτιδας
α. Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
β. Δ/νση ΧΩ.ΠΕ
35100 Λαμία
2. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
α. Γραφείο Γενικού Γραμματέα
β. ΕΥΔΕΠ
γ. Δασαρχείο Λαμίας
35100 Λαμία
3. WWF Ελλάς
Φιλελλήνων 26
10 558 Αθήνα
4. «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ
ΟΡΟΥΣ»
Λαγκαδά 1 Λαμία
5. Παπαθανασίου Κων/νο
Ναυπλίου 11
104 44 Αθήνα
6. Χατζηπετρή Πέτρο
Θερμοπυλών 10 Λαμία

ΘΕΜΑ : Βελτίωση της επαρχιακής οδού Ξυλικών – Μενδενίτσας και αγροτικής οδού
Ελευθεροχωρίου - Μενδενίτσας στο Ν. Φθιώτιδας

ΣΧΕΤ. (α) Η αρ. 3773/19-7-2005 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών της υπηρεσίας μας
(β) Η αρ. 5639/25-9-2006 απόφασή μας
(γ) Το αρ. 721/20-2-2007 έγγραφό μας
(δ) Το αρ. 719/23-2-2007 έγγραφό μας
(ε) Το αρ. 125779/6-2-2007 ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ
(στ) Το αρ. 6907/15-2-2007 ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΕΠΎστερα από τα πιο πάνω (ε) και (στ) σχετικά με τα οποία διαβιβάστηκαν στην υπηρεσία φωτοαντίγραφα καταγγελιών για το εκτελούμενο έργο βελτίωσης της επαρχιακής οδού Ξυλικών – Μενδενίτσας, καθώς και για το προωθούμενο για εκτέλεση έργο βελτίωσης της αγροτικής οδού Ελευθεροχωρίου – Μενδενίτσας στο Ν. Φθιώτιδας, σας γνωρίζουμε τα εξής :
1. με τα (γ) και 9δ) σχετικά έγγραφά μας, φωτοαντίγραφα των οποίων σας στέλνουμε, ενημερώσαμε τον Νομάρχη και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας τόσο για τις διαπιστώσεις μας κατά την αυτοψία στο εκτελούμενο έργο βελτίωσης της επαρχιακής οδού Ξυλικών – Μενδενίτσας, όσο και για την αναγκαιότητα επανεξέτασης των περιβαλλοντικών όρων του προωθούμενου για εκτέλεση έργου βελτίωσης της αγροτικής οδού Ελευθεροχωρίου – Μενδενίτσας σε συνεργασία και με το Δασαρχείο Λαμίας.
2. Το συνολικό μήκος του επαρχιακού δρόμου Ξυλικοί – Μενδενίτσας είναι 7500 μ. από τα οποία εκτιμάται (με γραφική μέτρηση στο χάρτη κλ. 1 : 100000) ότι τα 4000 μ. περίπου βρίσκονται εκτός της περιοχής NATURA 2000 με κωδικό GR2440006 «ΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ» και τα υπόλοιπα 3500 μ. αποτελούν το ανατολικό όριο της περιοχής αυτής.
3. Πέραν των πιο πάνω και δεδομένου ότι, ο δρόμος Ξυλικών – Μενδενίτσας έχει χαρακτηριστεί επαρχιακός με το ΒΔ/6-2-56 (ΦΕΚ 47Α) και αμφισβητείται αν είναι εκτός της πιο πάνω περιοχής NARURA 2000, θα πρέπει το Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΕΥΠΕ να μας ενημερώσουν για το ζήτημα αυτό, καθώς και για την αρμοδιότητα περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υπόψη έργου βάσει των διατάξεων του άρθρου 5 της Η.Π.11014/703/14-3-2003 (ΦΕΚ 332/Β΄) ΚΥΑ, για περαιτέρω χειρισμό του όλου θέματος και των καταγγελιών από την υπηρεσία μας ή από την ΕΥΠΕ.

Συνημμένα
1. Φωτ/φα (α), (β) (γ), (δ) σχετικών
2. Φωτ/φο ΒΔ/6-2-56 (ΦΕΚ 47Α)
3. Φωτ/φα χαρτών ΓΥΣ κλ. 1:5000 και 1:50000

Ε.Δ.
1. Χρον.Αρχείο Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
2. Φ.Π 19.1
3. Ε. Μπουρλής ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λαμία 8 / 3 / 2007
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Αρ.Πρωτ. Τ.Υ. 1937
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Σχετ. 2033-2006-2121-2368
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ταχ. Δ/νση : Υψηλάντη 4
Ταχ. Κώδικας : 35100 - Λαμία ΠΡΟΣ : 1. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Πληροφορίες : Ζωβροϊλη Αθ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΕΠΦ»
Τηλέφωνο : 22310- 31385 35100 ΛΑΜΙΑ
FAX : 22310- 22646 2. «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ
ΛΑΓΚΑΔΑ 1
35100 – ΛΑΜΙΑ
ΚΟΙΝ.: 1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΦΘ/ΔΑΣ
Δασαρχείο Λαμίας
1ο χλμ. Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας


ΘΕΜΑ : «Απάντηση σε επιστολές σας»


ΣΧΕΤ.: 1. Οι από 23-2-2007 επιστολές της «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΕΕΠΦ»
2. Η από 16-2-2007 επιστολή της εταιρίας «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ
3. Τα α. αριθμ. 719/23-2-2007 και β. 1007/1-3-2007 έγγραφο της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ Περιφέρειας
Στερεάς Ελλάδας

Σε απάντηση των παραπάνω σχετικών, σας ενημερώνουμε ότι :
1. Σχετικά με το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΡΟΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ – ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑΣ», σας κάνουμε γνωστό, ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο πρότασης για ένταξη στο Γ΄ ΚΠΣ, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα υλοποιηθεί. Ήδη με το αρ. 719/23-2-2007 έγγραφο προς το Νομάρχη Φθιώτιδας η ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. Φθιώτιδας συνιστά την επανεξέταση της προτεινόμενης βελτίωσης και των περιβαλλοντικών όρων του υπόψη έργου σε συνεργασία με το Δασαρχείο Λαμίας, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται σε περιοχή που περιλαμβάνεται στον δημοσιευμένο στην Επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Μεσογειακό Κατάλογο των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου NATURA 2000 με κωδικό ΤΚΣ GR2440006 «ΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ» το οποίο προτιθέμεθα να πράξουμε.
2. Σχετικά με το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΞΥΛΙΚΩΝ – ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑΣ» σας ενημερώνουμε ότι το έργο βρίσκεται εκτός της περιοχής Natura 2000 και αποτελεί νομοθετημένη επαρχιακή οδό σύμφωνα με το ΦΕΚ 47/Α/8-2-56, πράγμα που καθιστά αναγκαία την διάνοιξη και ασφαλτόστρωσή του. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι η κατασκευή του εν λόγω έργου γίνεται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες «Οδηγίες Μελετών Έργων» (ΟΜΟΕ) του ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίες και είναι δεσμευτικές σε ότι αφορά το ασφαλές εύρος κατάληψης και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της οδού (Εγκύκλιος 41/18-11-2005). Σας ενημερώνουμε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του έργου διαθέτει σχετική πίστωση για αποκατάσταση του Περιβάλλοντος, όπου αυτή θα απαιτηθεί μετά το πέρας των τεχνικών εργασιών.
3. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Υπηρεσία μας είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε παροχή στοιχείων καθώς και επίσκεψη επί τόπου του έργου, ώστε όλοι να βοηθήσουμε στην έντεχνη κατασκευή του έργου, την ασφαλή διακίνηση των οχημάτων μετά το πέρας των εργασιών καθώς και στην προστασία του Περιβάλλοντος

Συνημμένα Ο ΠΡ/ΝΟΣ Δ.Τ.Υ.
Τα πιο πάνω 3.α και 3.β
σχετικά

Εσωτ.Διανομή
1. Κ. Πρ/νο ΔΤΥ Γεώργιος Τσάμπρας
2. Τ.Μ. Τοπ/φος Μηχ/κός με Α΄ β.
3. Φ.1.21
 
 
 
Θέμα Re: Ασφαλτοστρώνουν το δρόμο Μενδενίτσα-Ελευθεροχώρι!! 
Συγγραφέας Tobias Schorr 
Ημερ. καταχώρησης 6/30/2007 4:37:33 PM 
Κείμενο Geia sas!

Kai to idio problima yparhei

1. sta Methana
Prospathei o Dimos methanon na asfaltostrosei ton homatenio dromo sta bouna ton Methanon gia ton dithen periferiako dromo Methanon.

2. stin Nisyro
Kindinevei i dytiki plevra tis Nisyro apo ena ergo tis etairias Egnatia Odos apo to Mandraki pros to Monastiri Stavro kai ston kratira. To ergo ehei apofasistei apo ton proigoumeno Dimarho...

Ti tha kanete?

Yparhoun anthropoi energoi na organosoun drastiriotites enantion avton ton ergon dithen anaptixis?

Xairetismata apo tin Germania

Tobias 
 
 

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)