για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Ενέργεια 
Θέμα Το Συντονιστικό Φορέων Περιφέρειας ΑΜΘ για τις ανε 
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 6/26/2021 12:37:20 AM 
Κείμενο Γνωστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες

Το Συντονιστικό Φορέων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενάντια στην «Πράσινη Ανάπτυξη» κάνει γνωστές τις αρνητικές επιπτώσεις -κατά το ίδιο- των ανεμογεννητριών, ενόψει της κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου 26/06 στην Κομοτηνή.

Συγκεκριμένα κάνει αναφορά σε 13 επιπτώσεις σε ανακοίνωσή του αναφέροντας τα εξής:

Με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις Α.Π.Ε. (ανανεώσιμε πηγές ενέργειας) επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών πάρκων (ανεμογεννήτριες) σε όλη την επικράτεια με εξαίρεση περιορισμένες περιπτώσεις τις “κατηγορίες ζωνών αποκλεισμού”.
Το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις Α.Π.Ε. δεν προβαίνει σε καμία εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας (3η Αρχή της Βιώσιμης Ανάπτυξης Ν. 2077/1992) τόσο για τις περιοχές αιολικής προτεραιότητας, όσο και για τις περιοχές αιολικής καταλληλόλητας.
Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων παρακάμπτουν - αποσιωπούν τη νομική προστασία του τοπίου (Ν. 3827/2010) (Περίπτωση Αγράφων).
Στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» οι επιχειρηματίες παραβλέπουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και καταστρέφουν νησιά, ξεκοιλιάζουν βουνά, δημιουργούν βιομηχανικά πάρκα παραγωγής αιολικής ενέργειας. Όταν διαμαρτύρονται και αντιδρούν οι πολίτες, επεμβαίνουν τα ΜΑΤ με άγρια καταστολή, απαγόρευση κυκλοφορίας (για 2 ημέρες) και μηνύσεις (περίπτωση της Τήνου).
Αν επισκεφθεί κάποιος την ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), δεν θα βρει βουνοκορφή που να μην έχει παραχωρηθεί και δεσμευτεί για αιολικό πάρκο (ανεμογεννήτριες) ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές και στα νησιά του Αιγαίου.
Σχεδιάζονται και χωροθετούνται βιομηχανικά πάρκα παραγωγής αιολικής ενέργειας σε βουνά και μικρά νησιά. Για τις περιοχές αυτές όμως ισχύει η 7η Αρχή Βιώσιμης Ανάπτυξης. (η αρχή της ήπιας ανάπτυξης των ευπαθών οικοσυστημάτων).
Οι πολίτες δικαιολογημένα διαμαρτύρονται και αντιδρούν στην προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών για λόγους χωροθέτησης, αλλά και για καθαρά οικονομικούς λόγους (γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός) για παράκαμψη της νομοθεσίας, για προστασία των αρχαιολογικών χώρων, για προστασία του φυσικού τοπίου, για προστασία σπάνιων αρπακτικών που προστατεύονται, για λόγους αισθητικής.
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κορυφογραμμές με υψόμετρο 1700-2000μ. προστατευόμενων περιοχών κακοποιεί το ορεινό τοπίο, αντιτάσσεται στον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό, βλάπτει τις προοπτικές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτά αφορούν περιοχές που είναι σε απόσταση αναπνοής από τον περίφημο Εθνικό δρυμό της Οίτης.
Η Ελλάδα ως ορεινή χώρα έχει την πιο πλούσια βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα το αντιστρατεύονται οι επιχειρηματίες επενδυτές και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τα αιολικά πάρκα.
Ήδη η αποδοτικότητα των ανεμογεννητριών αμφισβητείται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Στη διάρκεια των μνημονίων δαπάνησε το Ελληνικό Δημόσιο 6 δις € για επιδότηση των ανεμογεννητριών.
Λόγω του μεταβλητού τρόπου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά), οι θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Εθνικού Δικτύου, λειτουργούν πάντα υποστηρικτικά για να καλύψουν τα πολύ συχνά φαινόμενα “ασυνέχειας” των μεταβλητών ΑΠΕ.
Η χώρα μας δεσμεύθηκε να παράγει έως το 2030 από τα αιολικά πάρκα 7,05 GW. Το 2020 έφθασε στα 3.11GW. Αν προστεθεί στο ποσό αυτό η παραγωγή των σταθμών που πήραν άδεια, φθάνουμε στα 8.83GW.
Οι στόχοι του Συντονιστικού
Στην συνέχεια της ανακοίνωσης του συντονιστικού γνωστοποιούνται τα μελήματά τους που είναι τα εξής:

Να μην δεχθεί το κράτος νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα με την υφιστάμενη διαδικασία.
Δεδομένου ότι έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος των 7,03GW, οι 1838 αιτήσεις για νέες επενδύσεις να μην εξετασθούν.
Το ειδικό πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανεμογεννήτριες που ισχύει σήμερα να αποσυρθεί.
Νέες μικρές εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που εξυπηρετούν αποκλειστικά την τοπική κοινωνία στα όρια μίας κοινότητας να εγκρίνονται μόνον εφόσον αυτή η κοινωνία το αποφασίσει με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες και πιστή εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Να γίνεται απεγκατάσταση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου της ανεμογεννήτριας μετά την λήξη του συμβολαίου της. 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)