για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Διάφορα 
Θέμα Πουρναρόριζες βαθιές στη μνήμη, γεγονότα ανεξίτηλα 
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 4/21/2021 2:00:58 PM 
Κείμενο Παραγωγική μέρα σήμερα για τον κήπο. Με καιρικά εμπόδια κατάφερα να βάλω να πρώτα κηπευτικά για φέτος: πέντε ντομάτες, πέντε πιπεριές «για γεμιστά», πέντε μελιτζάνες μακριές, πέντε κολοκυθιές, πέντε αγγουριές μακριές και 22 μαρούλια κατσαρά. Ναι, από το φυτώριο, τι να κάνω. Είχα φτιάξει το έδαφος με αρκετό κομπόστ και λίγη χωνεμένη κοπριά. Λέω με εμπόδια καιρικά γιατί και το μεσημέρι και το απόγευμα είχαμε μπουρίνι. Το μεσημέρι στα μισά σχεδόν ήρθε πολύ απότομα ένα μπουρίνι με πολύ αέρα και βροχή. Τι να πρωτομαζέψει κανείς, τα ηλεκτρονικά να μη βραχούν, τα γλαστράκια και τις σακούλες που τα έπαιρνε ο αέρας, τα ρούχα και τα εργαλεία… Το απόγευμα επίσης, μόλις πρόλαβα στο τσακ να βάλω και τα μαρούλια, ήρθε πάλι το μπουρίνι.

Μου θύμισε μια δύσκολη στιγμή στα παιδικά χρόνια, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '60 - είναι από τα γεγονότα που δεν ξεχνάς εύκολα - Ιούλιο μήνα, τον αλωνιστή που λέμε. Αλωνίζαμε το σιτάρι με το άλογο και μόλις τελείωσε το αλώνι, αργά το μεσημέρι, μαζεύαμε το σιτάρι σωρό να το ξανεμίσουμε, να το λιχνίσουμε με τα δικούλια. Ήρθε μια καταιγίδα με κεραυνούς, πολύ βροχή και αέρα. Μας έπιασε στον ύπνο. Σε ελάχιστο χρόνο έγιναν συνθήκες πλημμύρας και μπήκε το νερό από τα γύρω αυλάκια μέσα στο αλώνι. Πέσαμε όλη η οικογένεια, τα παιδιά και η μάνα κλαίγοντας, με φωνές ο πατέρας, να σώσουμε ότι μπορούσε να σωθεί με φτυάρια και πλαστικά σκεπάσματα, από τη μια να μη μας το πάρει το νερό και από την άλλη να μη βραχεί το σιτάρι, γιατί άμα βραχεί δεν είναι εύκολο να στεγνώσει και να αποθηκευτεί. Θα φυτρώσει νοτισμένο στο αμπάρι.

Το σιτάρι για την εποχή εκείνη της κλειστής οικονομίας, της ιδιοπαραγωγής για ιδιοκατανάλωση και της πλήρους σχεδόν αυτάρκειας, ήταν στοιχείο οικογενειακής επιβίωσης. Εξασφαλίζαμε τρία αλώνια το χρόνο, μετρημένα τα χωράφια και οι καλλιέργειες με αμειψισπορά, τη μια χρονιά σιτάρι και την άλλη καλαμπόκι και φασόλια. Και όλα αυτά με το άλογο και το αλέτρι. Τελικά σώθηκε το σιτάρι με ελάχιστες απώλειες. Εικόνες ανεξίτηλες, πουρναρόριζες βαθιές στη μνήμη…
19.4.2021
 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)