για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Ενέργεια 
Θέμα Το σύστημα αβαθούς γεωθερμίας θέρμανσης - ψύξης 
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 6/12/2020 9:23:05 AM 
Κείμενο Μας ρωτάνε πολλοί, επειδή ξέρουν ότι έχουμε στο σπίτι γεωθερμική αντλία θερμότητας με κατακόρυφο γεωθερμικό εναλλάκτη κλειστού τύπου και ενδοδαπέδιο σύστημα σωληνώσεων, αν είμαστε ευχαριστημένοι. Απαντώ πως νιώθουμε και είμαστε τυχεροί στην επιλογή μας. Το σύστημα λειτουργεί 13 χρόνια τώρα πολύ καλά και έχουμε θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό. Έχουμε κάνει απόσβεση στα 7 χρόνια της λειτουργίας του, έχουμε μειωμένο κόστος στο 1/3 περίπου μιας συμβατικής λύσης, δεν ξέρουμε τι σημαίνει πετρέλαιο.

Διαβάζουμε στο μεταξύ και συμφωνούμε απόλυτα ότι η ιδανική επιλογή – οικονομική και οικολογική - για νέες κατοικίες είναι οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας με ενδοδαπέδια θέρμανση. Αν υπάρχει και συνδυασμός με φωτοβολταϊκά μπορεί να εκμηδενιστεί το κόστος λειτουργίας για θέρμανση.
Τώρα, αναφορικά με το ενδοδαπέδιο. Ένα σύστημα με σωληνώσεις νερού στο δάπεδο:
• δημιουργεί βέλτιστες συνθήκες θερμικής άνεσης σε σχέση με όλα τα συστήματα καθώς κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα στο χώρο
• δεν καταλαμβάνουν ωφέλιμο χώρο στο εσωτερικό της κατοικίας και σας δίνουν ελευθερία στη διαρρύθμιση του σπιτιού
• έχει αθόρυβη λειτουργία
• έχει μεγαλύτερη απόδοση όταν το δάπεδο είναι κεραμικά πλακάκια μεγάλης θερμοχωρητικότητας (σε σχέση με το ξύλινο δάπεδο)
• δεν χάνει τη θερμότητα του γρήγορα αφού διακοπεί η λειτουργία του, αλλά αργεί να θερμάνει το χώρο αφού τεθεί σε λειτουργία.

Η μεγάλη απορία μας είναι γιατί δεν προωθείται και γιατί δεν επιδοτείται, αφού έχει μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα, δεν χρησιμοποιεί ορυκτό καύσιμο (πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αυτονομία με ένα φωτοβολταικό.
 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)