για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Δήμος Λαμίας, Περιφ Ενότητα Φθιώτιδας 
Θέμα Προς τους υποψήφιους δημάρχους στο Δήμο Λαμίας  
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 5/10/2019 11:29:23 PM 
Κείμενο


Προς υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους:
Τι θα κάνετε για το περιβόητο έργο στέγασης του γκαράζ του Δήμου Λαμίας;


Του Στέφανου Σταμέλλου*

Το έργο της στέγασης του πολυσυνεργείου αυτοκινήτων/γκαράζ και των οχημάτων του Δήμου στο Λατομείο της Μεγάλης Βρύσης μας έχει απασχολήσει και άλλες φορές. Αυτή τη φορά το επαναφέρω με στόχο τις διευκρινίσεις και τις δεσμεύσεις των υποψηφίων για το τι «μέλει γενέσθαι». Τι πρόκειται οι ίδιοι να κάνουν ως νέα δημοτική αρχή. Να υπογραμμίσουμε ότι το έργο, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής πάνω από 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Ιστορικά να αναφέρουμε, ότι το αίτημα της απομάκρυνσης του όρχου των οχημάτων του Δήμου από την οδό Κύπρου είναι πολύ παλιό. Αν δεν κάνω λάθος, είναι από την εποχή του Παπαδήμα, τριάντα χρόνια πίσω, και βέβαια εμφανίζεται στο Σχέδιο Πόλης. Στο μεταξύ:

√ Στα «Πεπραγμένα του Δήμου 2003 – 2005» εμφανίζεται η δωρεά 32.388 τ.μ. (Λατομείο) στο Δ.Δ. Μεγ. Βρύσης. Βέβαια οι δωρητές ισχυρίστηκαν αργότερα ότι η δωρεά έγινε με τη δέσμευση του Δήμου να γίνουν στον χώρο του λατομείου μόνο πολιτιστικές υποδομές.

√ Στο προεκλογικό Πρόγραμμα του κ Κοτρωνιά το 2006 εμφανίζεται η πρόταση/δέσμευση για «Υπαίθριο Θέατρο στο λατομείο δωρεάς Στεργιοπούλου».

√ Στο ίδιο Πρόγραμμα εμφανίζεται η πρόταση/δέσμευση για τη δημιουργία νέου χώρου πρασίνου για τους πολίτες στην περιοχή Κύπρου με την μεταφορά του γκαράζ του Δήμου.

√ Στις 25/8/2009 δημοπρατείται το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΝΤΑΜΑΡΙΩΝ» με προϋπολογισμό: 2.480.000¤ σύμφωνα με την αριθμ. 35/09 μελέτη της Δ/νσης Τεχν. Υπηρεσιών του Δήμου και χρηματοδότηση από πιστώσεις του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» με ανάδοχο τελικά την εταιρεία ΘΡΙΑΣΕΙΟΣ ΑΤΕ και για ποσό 1.237.432,00 ¤. Η συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου ήταν έως την 16/5/2010. Η ανάδοχος εταιρεία λόγω προφανούς αδυναμίας εκτέλεσης του έργου, ζητάει την αντικατάστασή της από την εταιρεία ΕΥΡΩΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, η οποία και ανέλαβε τη συνέχιση του έργου. Μετά δε από επτά(7) Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες Εργασιών(ΑΠΕ), η εργολαβία έκλεισε με διάλυση στις 30/5/2014 & για συνολική δαπάνη 1.162.910,42 ¤. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 324/24.9.2014 απόφασή του, συγκρότησε την Επιτροπή Προσωρινής και Οριστικής παραλαβής του έργου.

√ Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου του 2015 εμφανίζεται στα συνεχιζόμενα το έργο: «Κατασκευή διαμόρφωσης χώρου Νταμαριών(ΘΗΣΕΑΣ 201.600,87¤ & ΣΑΤΑ 229.538,83¤)» με προϋπολογισμό: 2.480.000¤, Σύμβαση - Α.Π.Ε: 1.273.764,34¤ και υπόλοιπο προς πιστοποίηση: 125.896,81¤

√ Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 εμφανίζεται επίσης ως νέο έργο το: «Αποπεράτωση κτιρίου πολυσυνεργείου αυτοκινήτων» με προϋπολογισμό 300.000¤ και πίστωση 150.000¤, με χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ/ΠΕ, το οποίο δεν ξέρουμε αν προχώρησε. Και έπεται η συνέχεια…

Στο μεταξύ άρχισαν οι φθορές και η απαξίωση του κτιρίου, που βέβαια παραλήφθηκε. Ποτέ δεν δόθηκε μια επίσημη απάντηση από τη δημοτική αρχή για το τι και πώς, τι έγινε και τι πρόκειται να γίνει. Είναι αδιανόητο ένα τέτοιο έργο, με ένα τόσο μεγάλο κόστος κατασκευής, που αφορά σε ένα σοβαρό ζήτημα της πόλης - στη στέγαση του γκαράζ του Δήμου, αλλά και στην ανάπλαση μιας ιδιαίτερα υποβαθμισμένης αστικής περιοχής στην οδό Κύπρου - να μένει μετέωρο.

Ως πότε θα το λέμε: τα χρήματα των δημοτών δεν είναι για πέταμα! Στο τέλος τέλος, αν δεν τους «βγαίνει» η μεταφορά του γκαράζ και των οχημάτων στον «προβληματικό» αυτό χώρο, αν είναι προβληματικός, ας αποχαρακτηριστεί το έργο και ας προσανατολιστούμε για την εξασφάλιση άλλου χώρου. Τώρα όμως, λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές, οφείλουν οι υποψήφιοι να διευκρινίσουν τις προθέσεις τους και να ενημερώσουν τους δημότες. Και περισσότερο να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής της Κύπρου πότε το γκαράζ του Δήμου θα απομακρυνθεί από το κέντρο της πόλης.
Λαμία, 10.5.2019

* Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr
https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

ΥΓ: Δείτε τις σημερινές φωτογραφίες του έργου συνημμένα
 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)