για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Βιολογική Γεωργία 
Θέμα Γιατί δεν έχει η Λαμία λαϊκή αγορά βιολογικών προι 
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 1/17/2019 1:18:02 PM 
ΚείμενοΓιατί δεν έχει η Λαμία λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων;

Του Στέφανου Σταμέλλου*

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Ούτε το θέμα είναι «εκ του περισσού», όπως ίσως περνάει από το μυαλό των περισσοτέρων. Είναι ζήτημα ουσίας και αφορά στην τόνωση της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

Είναι κατανοητό, ότι οι βιοκαλλιεργητές παράγουν, εκ των πραγμάτων, μικρές ποσότητες προϊόντων και βρίσκονται διαρκώς εκτός των εμπορικών κυκλωμάτων. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα προϊόντα τους να φτάσουν στις υπεραγορές της Αθήνας και να μην μπορούν φυσικά να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά με τους εμπόρους και τις αλυσίδες. Δεν τους μένει άλλος τρόπος να προωθήσουν τα προϊόντα τους, παρά απευθείας στους καταναλωτές∙ και μόνο έτσι θα μπορέσουν να παράγουν ή να συνεχίσουν να παράγουν.

Και ενώ το τελευταίο διάστημα ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές για τη βιολογική γεωργία και όλο κάτι κινείται γιΆ αυτό το θέμα, η Λαμία, μια πόλη δίπλα στην πλούσια κοιλάδα του Σπερχειού, που θα μπορούσε να είναι ζώνη βιολογικής γεωργίας και ποιοτικών προϊόντων διατροφής, δεν έχει λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων. Αρκετές πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν τέτοιες αγορές, ενώ πρέπει να θυμίσουμε ότι πριν δέκα χρόνια, το 2008, είχαμε κάνει στη Λαμία την Πανελλήνια Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας με μεγάλη επιτυχία και με πολλές υποσχέσεις. [http://protovoulia-ecogeorgias.blogspot.com/2008/10/15_07.html]

Έχουμε ξαναπεί, είναι καλές οι συμμετοχές στις διεθνείς εκθέσεις του Μιλάνου, του Μονάχου και όλων των πρωτευουσών της Ευρώπης. Όμως αυτές οι συμμετοχές αφορούν ένα πολύ μικρό αριθμό μεγάλων παραγωγών εξαγώγιμων προϊόντων. Και το σημαντικό, οι καταναλωτές στη Λαμία αγοράζουν βιολογικά προϊόντα κυρίως εισαγόμενα από μακρινές χώρες, όπως η Κίνα και οι χώρες της Ν Αμερικής. Τα καταστήματα κυρίως διαθέτουν συσκευασμένα βιολογικά τρόφιμα, από τα οποία τα περισσότερα είναι εισαγωγής. Από τις 19 Οκτωβρίου 2017 δε οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων καλύπτονται μόνο μέσω ηλεκτρονικής πιστοποίησης

Είναι όμως και ένα ακόμα δείγμα για το πώς κινούνται τα πράγματα στο Δήμο μας. Αναδεικνύεται το μέγεθος της αδιαφορίας σε ό,τι αφορά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας και το πόσο «ράθυμες» είναι οι συμπεριφορές απέναντι στους μικρούς αγρότες της περιοχής. Δεν αρκεί μόνο να λένε ότι εξασφαλίζεται - με ρουσφέτια κυρίως- η άρδευση στις μισές κοινότητες του Δήμου και να αρνούνται να επικαιροποιήσουν τον Κανονισμό ¶ρδευσης για μια δίκαιη μεταχείριση των παραγωγών. Το θέμα είναι πώς διατάσσουν τις υπηρεσίες του Δήμου και τη δράση τους, τι μεθοδολογίες ακολουθούν, τι οδικούς χάρτες και σχέδια φτιάχνουν για να υπάρξουν κάποιες λύσεις στα αδιέξοδα των μικρών παραγωγών.

Η λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων, εκτός των πλεονεκτημάτων από την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων, είναι και ζήτημα στήριξης ενός πολύτιμου παραγωγικού τομέα, των μικρών παραγωγών, πράγμα που αφορά -και για λόγους εγγύτητας- κατΆ εξοχήν την αυτοδιοίκηση, τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να «ενοχλούμε» με εποικοδομητικές παρατηρήσεις για τα θέματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας.
Λαμία, 17/1/2019

* Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr
https://www.facebook.com/stefanos.stamellos
 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)